TK3

KOÇLUK HAKKINDA

Bireyin, hem kişisel, hem de sosyal bir varlık olarak içinde bulunduğu sosyal yapı içerisinde mutlu, verimli ve  başarılı olabilmesi kişisel bütünlüğüne bağlıdır.

Kişinin  bilgi, beceri, yetenek ve potansiyeli ile, zihin beden ve duygu durumu arasındaki uyum kişiyi istenen başarıya götürür. Ancak hızla değişmekte olan dünyamızın dinamikleri bu yaşam dengemizi de etkilemekte bizi günlük yaşamımızda bile oradan oraya savurmaktadır. Yaşam böylesine hızla değişip dönüşürken, bunun kaçınılmaz olduğunu hatırlamak ister kişisel ister örgütsel olsun, yaşam ritmimizi yakalamak ve sürdürmek etkili bir koçluk ile mümkündür.

Bazen bulunduğumuz yer ile bulunmak istediğimiz yer arasında belirgin bir boşluk oluşur. Günlük yaşamlarımızda bunu sorun olarak adlandırırız. Bunlar kişisel sorunlar olabileceği gibi örgütsel sorunlar da olabilir. Ya da bir ortamdan ya da durumdan daha çok tercih edilen başka bir duruma geçiş esnasında karşılaştığımız engeller veya zorluklar koçluk uygulamaları ile desteklenmektedir. Kısaca, mevcut durum ile arzu ettiğimiz durum arasında bize köprü olur.

Türk Dil Kurumu Koçluk Kavramını şu şekilde tanımlamaktadır:

a. sp. 1. Çalıştırıcılık. 2. Kişilerin liderlik veya yöneticilik özelliklerini, becerilerini geliştirmeye yönelik, belli bir amacı hedefleyerek daha etkili sonuçlara ulaşmasını sağlamak üzere verilen hizmet.

Uluslararası Koçluk Federasyonu ( ICF) tanımı ise şöyledir;

Koçluk, müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyellerini maksimize etmek amacıyla düşünce doğurucu ve yaratıcı bir süreçte onlarla ortaklık yapmaktır.

Koçluk, hedeflerimizi, ihtiyaçlarımızı, beklentilerimizi ve değerlerimizi net bir şekilde ortaya koyarak, etkili ve somut adımlarla tam da istediğimiz sonuçlara kararlılıkla yürümemizi sağlayan bir süreçtir ve bugünden yarına pozitif odaklanmamızı sağlar.

KOÇLUK SÜRECİ

Etkin bir koçluk süreci minimum 4-5 görüşmeyi içerir. İdeal olanı 10-12 görüşmedir. Bunun nedeni, bireyin davranış değişikliği yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu bir süreç uygulaması olmasıdır.  Her bir seans yaklaşık  1 – 1.30 saat  civarında sürmektedir.  Seanslar haftada 1 veya isteğe bağlı olarak 10-15 günde 1 olarak uygulanır.

Koçluk almak isteyen Danışanın, istekli olması yani gönülden değişime açık olması çok önemlidir. Değişim kuşkusuz kaçınılmazdır, ancak koçluk desteği ile yaşanan değişimler arzu edilen hedeflere doğru götürür. En yaratıcı ve zengin kaynak kendi içimizde olandır.

Hedefimize giden yolda tutkularımızı ve hayallerimizi keşfetmek, güçlü sorularla yaşamımıza dair farkındalıklar yaşamak, farklı bakış açıları ve planlı hareket tarzı geliştirmek, sürecin ana taşlarını oluşturmaktadır. Bu süreçte, sorumluluk danışana aittir.

KOÇLUK NE DEĞİLDİR

Tavsiye vermez

Terapi yapmaz

Mentörlük değildir

Danışmanlık yapmaz

Eğitmenlik değildir

Arkadaşlık  değildir

Zihin Okumaz

Yargılamaz

Geçmişe odaklı değildir.