Kendinizi bir bütün olarak değerlendirdiğinizde, çok iyi yapabildiğinizi düşündüğünüz, dolayısıyla sizi bu bağlamda özgünleştirecek farklılığınız neler?

Neyi yapmak, neyle ilgilenmek sizi gerçekten mutlu ediyor?

Bugüne kadar yaptığınız işlerde, kariyer yaşamınızda, siz tam olarak kimdiniz?

Bugüne kadar yaşadığınız hayatın özünde sizin için anlamlı neler var?

Kendinizle ilgili ne öğrendiniz?

Bundan sonraki kariyer yaşamınıza taşımak, yansıtmak istediğiniz hangi değerleriniz var?

Kariyer bir yolculuk……ve herkesin yolcuğu diğerinden farklı. Ne yazıktır ki, ülkemizde öylesine kalıplaşmış düşünceler ve yapılar vardır ki, sanki herkes yaşı geldiğinde, toplumun ve ailesinin öngörüleri, doğruları, beklentileri,  doğrultusunda birşeyler yapmaya, eğitim almaya, bir yerlere çalışmaya gitmeye veya bir yere, işe kazık çakarak kalmaya mahkum hissederek yaşıyor. O zaman öncelikle kendimize şunları sormalıyız :

*Yaşamakta olduğum hayat ve geleceğim konusunda ne kadar kontrol sahibiyim?

* Ne kadar özgürüm?

* Kararları kim veriyor?

*Ben ne istiyorum?

*Beni güçlü yapan nedir?

*Yapmaktan büyük heyecan duyduğum konu, iş, uğraş, düşünce nedir?

Geleneksel kariyer’de amaç, ilerleme, hedef, başarı, başkalarının gözünde saygı ve güçtür. (Howell 2005) Zaman içerisinde kariyer  çok yönlü yapılanmış ve amaç başarı ile birlikte, sürekli öğrenme, kişisel gelişim, psikolojik tatmin, uyum ve esneklik kavramlarını içine almıştır.

Çok yönlü kariyerin, sürekli değişen, birey tarafından yönlendirilen, kendini tanıma ve adaptasyon gerektiren bir süreç olduğu söylenmektedir. ( Guthric, Coate, Schwoerer)

Değişen kariyer kavramını açıklamada önemli 2 faktör olduğu belirtilmiştir:

                                          1.Kişinin kabiliyetleri ve ilgilerindeki değişmeler,

2. iş ortamındaki değişimler ve değerlendirmeler (Çetin, 1999)

Eric Erickson, bireylerin iş tatminlerini ve dolayısıyla kariyer süreçlerini etkileyen pek çok etmen olduğunu söylemektedir. Bunların başında, teknolojik gelişmeler, yaşam standartları, değişen değer yargıları, genç çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarının artması, gençlerin meslekleri değerlendiriş biçimleri sayılabilir. Böylelikle, belirli bir eğitim alanına yönelerek eğitim alma, bilgi ve beceriler kazanarak topluma fayda sağlayacak mal ve hizmetleri üretme yoluyla kurallı bir şekilde para kazanma eylemi olan Meslek, artık para kazanmanın ötesinde, eğitim, kişisel gelişim, aile ve ilişkiler çerçevesinde kişiye gelişme ve olanaklar sağlaması beklenen bir kavrama dönüşmüştür.

Böylelikle, meslek seçimi ile başlayan kariyer kavramının ve sürecinin yönetilmesi ve planlanması şarttır. Zira, iş hayatı artık bir yaşam merkezi olmaktan çıkmış, bireylerin kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesini arttıracak bir araç olarak tercih edilmeye başlanmıştır.

Bu durumda kariyeri yönetmek, bireylerin değerleri, ilgi alanları, güçlü ve zayıf noktaları, kariyer amaçlarının tanımlanmasını içeren ve başarılabilecek kariyer amaçlarının ulaşılabilirliğini yükselten kariyer stratejileri ile ilgilenen bir süreci ifade eder. (Raymond, 1996) Kısacası kişilerin iş hayatlarına ilişkin planlamalar yapmalarıdır. Planlama,  kişisel yeteneklerin gelecekte kullanılması sürecidir. Bireyin bilgi birikimi ile geleceklerini kontrol edebilme yeteneklerinin gelişmesidir. (Sabuncuoğlu, 2005)

Artık günümüzde biliyoruz ki, kariyer yolculuğu, bireye bağlı değişkenler kanadında yalnızca ilgi, yetenek, beceri, kişilik ve bilgi birikimi ile sınırlı olmamakta, tüm yaşamı boyunca geliştirdiği inançlarından ve değerlerinden de etkilenmektedir.

Kariyer inançları, bireyin amaç ve eylemlerini olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir.  Pozitif inançlara sahip bireylerin daha gerçekçi kariyer planları ortaya koydukları söylenmektedir. (Roll  & Arthur  2002) Ayrıca, bireylerin kariyer amaçlarına ulaşmalarında karşılaşılan güçlükleri anlamada önemli fırsatlar sunar. ( Fuqua & Newman 2001)

Fuqua &Newman 2001 araştırmalarında, kariyer inançlarının açığa çıkarılması, bireylerin kariyer amaçlarına ulaşmalarında önemli rol oynadığını kişinin olumsuz inançlarının farkına varması, iç görü oluşturması, alternatifler üretmesi, pozitif ve istenen inanç sistemlerine ulaşılmasına yönelik çalışmaların ciddi faydalar sağladığı belirtilmektedir.

Yapılan araştırmalar, kariyer tercihi istikrarlı olan bireylerin işlerinde daha tatmin sağlamış ve daha yüksek statüye ulaşmış olduklarını göstermektedir.

Kariyer yönetiminde stratejik planlamalar yapabilmek, profesyonel koçluk hizmetleri ile mümkün ve oldukça etkilidir. Koçluk sistemi, kişinin kendini anlaması, öz-kaynaklarını keşfetmesi, potansiyelinin farkına varması, sorumluluk alarak kendi özgün çözümlerini bulmak yönünde etkili bir süreçtir.

Kariyer koçluğu, çeşitli alternatifler üretmek, bunların içerisinden bireyin kendisi için en tatmin edici olanı seçerek bu yolda eğitim alma, işe yönelme, iş değiştirme veya kariyer geliştirici faaliyetlere yöneltir.  Yeterince seçeneğe sahip olduğunu bilen birey  daha olumlu düşünür ve kararsızlıkları azalır. Risk alabilmek, her zaman yeni başlangıçlar yapabileceğini bilmek, 1 veya 2 seçenekle bloke olmadan olumlu düşünceler ve inançlar geliştirmek, kendini anlayarak organize etmek, engellenmeler ve dirençleri kırmak, iş hayatında  ivme kazandırır.

İnanç ve değer sistemlerinin keşfi ile yapılan seçimler kişiye bütünlük hissi verir  ve yaşamı anlamlı kılan tatminkar bir kariyerin yolculuğuna çıkarır.